Željko Grozaj


Rođen 29.07.1979. u Zabok kao 1. od četvero djece u obitelji Grozaj.

U Zagorju – Donjoj Pačetini (Sv. Križ Začretje)  živi do 2000. godine, a zatim odlazi u Zagreb. Trenutno živi na adresi  Ciglenice 37, Lukavec  10412 Donja Lomnica.

Glazbom se Željko bavi od malih nogu. Prve stihove i melodije naučio je u krugu obitelji u kojoj su svi dobri pjevači i sluhisti. Pjeva u školskom dječjem zboru, crkvenom zboru itd.

Prve note uči u 6. razredu osnovne škole kod profesorice Cecilije Japec svirajući harmoniku. Pjeva u dječjem zboru Cvrkutići. U međuvremenu počinje sviratio klarinet u Puhačkom orkestru Pačetanci. Paralelno s tim svira i pjeva u KUD-u Lavoslav Vukelić  i osniva prvi tamburaški sastav sa prijateljima iz sela pod imenom Tamburaši iz Pačetine.  U drugom razredu srednje škole ulazi u Tamburaški orkestar Bedekovčina gdje upoznaje prijatelje s kojima osniva Tamburaški sastav Fakini.

Sa Fakinima svira 13 godina (do 2009.) i ostvaruje nastupe na raznima festivalima Pjesma i tambura, Zagorska krijesnica, Pitomača, Kre Mure i Drave itd.                                                                                                2005. Izlazi album „Gruda dedovine“ na kojem Željko sudjeluje kao pjevač, instrumentalista i aranžer.

Sa Fakinima postaje prateći bend Kvarteta Gubec (2004.) od prvog dana njihovog rada. Sudjeluje u snimanju legendarnog albuma „Ak sem ti srčeko ranil“ kao instrumentalista.

  1. godine dolazi u Zagreb i postaje član Tamburaškog orkestra OKUD-a Trešnjevka pod ravnanjem maestra Bože Potočnika. U orkestru je do 2005. i u tih 5 godina kao instrumentalista dolazi do pune glazbene afirmacije.
  2. ulazi u Kvartet gubec kao pjevač – bariton kao zamjena za Adama Končića. Sudjeluje na albumu „Oko jene hiže“ 2009. kao pjevač i instrumentalista. Svirajući na tom projektu ulazi u konkurenciju za glazbenu nagradu HGU-a „Status“ i osvaja nagradu za najboljeg instrumentalistu 2010. godine u kategoriji Tambure. Sa Kvartetom Gubec nastupa na brojnim koncertima i javnim priredbama, radijskim i televizijskim emisijama.

Početkom 2009. osniva tvrku „Glazbena škrinjica“ koja se bavi očuvanjem narodne glazbe.                     Misao vodilja je približiti male, lokalne sastave široj javnosti i popularizirati narodnu glazbu.

Početkom 2012. pokreče projekt Škola tambure. Misija ovog projekta je edukacija djece i odraslih sviranju tamburaških instrumenata. Škola tambure se odvija u osnovnim školama i KUD-ovima.

  1. godine sa braćom i prijateljima osniva Tamburaški sastav Vinski brati s kojima njeguje kajkavsku popevku. Kao Vinski brati 2014. Izdaju album „Mi sme tuj navek“ sa idejom da na jedno mjesto stave „vinske popevke“ koje se rado pjevaju u društvu. Kao Vinski brati surađuju sa Kvartetom Gubec, Ivicom Pepelkom, Gordanom Ivanjek, Rajkom Suhodolčanom i ostalim kakavskim pjevačima. Pojavljuju se i samostalno na festivalima Kajkavske popevke Krapina, Pjesma i tambura, Kre Mure i Drave, Pitomača itd.
  2. godine izdaje prvo solo album pod nazivom „Mojih prvih 20“ kao rekapitulaciju dosadašnjeg umjetničkog rada. U budućnosti se vidi kao solo pjevač, skladatelj i aranžer koji izvodi zabavnu glazbu sa elementima evergreen i narodne glazbe.